Bourguignon

Ingredienser 4 portioner

Gryta

  • 2 schalottenlökar alt 1 gullök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 2 st valfria rotfrukter
  • 2 msk olja eller smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 st lagerblad
  • 1 st buljongtärning
  • 2 tsk sojasås, japansk
  • 2 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 2 dl torkade gula linser

Svamp

  • 200 g  svamp
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör eller margarin

Till servering

  •  bröd
  • ev syltlök

Tillagning

  1. Skala löken och den den i klyftor.
  2. Skala vitlök och skär den tunnt.
  3. Skrubba moroten, rotfrukten och skär i slantar/ bitar
  4. Fräs all lök och rotfrukten på medelvärme i en gryta några minuter tills löken blir blank.
  5. Lägg i tomatpuré, vetemjöl, torkad timjan och lagerblad och blanda väl.
  6. Slå på vin, vatten, buljong och sojasås.
  7. Låt puttra på låg värme under lock i ca 60 min.
  8. Koka linserna i en separat kastrull.
  9. När det gått ca 60 min
  10. Stek svampen i separat panna (Stek först svampen “torr” innan smöret och vitlöken tillsätts)
  11. Lägg linserna i grytan. Låt bli varma.
  12. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med lite mer vatten om det skulle behövas.
  13. Toppa grytan med svampen och servera med valfritt tillbehör.