Ingredienser 4 portioner
Gryta
- 2 schalottenlökar alt 1 gullök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st morötter
- 2 st valfria rotfrukter
- 2 msk olja eller smör
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk vetemjöl
- 1 tsk torkad timjan
- 2 st lagerblad
- 1 st buljongtärning
- 2 tsk sojasås, japansk
- 2 dl rödvin
- 3 dl vatten
- 2 dl torkade gula linser
Svamp
- 200 g svamp
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk smör eller margarin
Till servering
- bröd
- ev syltlök
Tillagning
- Skala löken och den den i klyftor.
- Skala vitlök och skär den tunnt.
- Skrubba moroten, rotfrukten och skär i slantar/ bitar
- Fräs all lök och rotfrukten på medelvärme i en gryta några minuter tills löken blir blank.
- Lägg i tomatpuré, vetemjöl, torkad timjan och lagerblad och blanda väl.
- Slå på vin, vatten, buljong och sojasås.
- Låt puttra på låg värme under lock i ca 60 min.
- Koka linserna i en separat kastrull.
- När det gått ca 60 min
- Stek svampen i separat panna (Stek först svampen “torr” innan smöret och vitlöken tillsätts)
- Lägg linserna i grytan. Låt bli varma.
- Smaka av med salt och peppar. Späd ev med lite mer vatten om det skulle behövas.
- Toppa grytan med svampen och servera med valfritt tillbehör.