Tacosoppa

En kryddig soppa  med lite nachos eller bröd till.

Ingredienser

Soppan

  • 2 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk sambal oelek
  • 8 dl krossade eller hela konserverade tomater
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 5 dl kokta kidneybönor, alternativt 2 dl torkade
  • Olja att steka i
  • Salt

Ärtguacca

  • 2.5 dl gröna ärtor på burk
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 dl solroskärnor
  • 2 msk raps-eller olivolja 1 krm sambal oelek
  • 0.5 st citron, saften Salt

Tillagning

Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar.
Stek på medelvärme i en stor kastrull tillsammans med spiskummin och sambal oelek tills löken mjuknat.
Häll över tomaterna och tillsätt vatten och buljong.
Rör om och låt koka i ca 5 min.
Tillsätt bönorna och låt dem bli varma.
Mixa sedan soppan. Smaka av med salt och peppar.

Gör ärtguaccan:
Mixa gröna ärtorna med vitlöken, solroskärnor, olja, sambal oelek och saften från citronen till en slät röra.