Rödbetsbiffar med potatismos och löksås

Ingredienser

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 1 dl havregrädde 1 nypa salt
  • en klick margarin eller smör
  • ev vitpeppar

Rödbetsbiffar

  • 3 dl kidneybönor, kokta
  • 500 g rödbetor
  • 2 msk potatismjöl 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar Olja att steka i

Löksås

  • 2 st gul lök
  • 2 dl växtbaserad grädde tex. havregrädde
  • 2 tsk japansk soja
  • salt, peppar

Tillagning

Skala potatisen och skär i stora bitar.
Koka i rikligt med saltat vatten tills de är mjuka.

Gör under tiden biffarna:
Skala och riv rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet.
Lägg i en skål och pressa ut vattnet (och häll av det).
Mosa kidneybönorna och blanda i.
Tillsätt maizena/potatismjöl och salta och peppra.
Forma till ca 8 biffar och stek på medelvärme ca 3- 4 minuter på varje sida.
Stek den tunt skivade löken på medelvärme tills de mjuknar.
Tillsätt grädde och soja, låt koka upp i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Gör potatismoset:
Mosa eller vispa potatisen till ett mos ihop med grädden.
Rör ned Smält smör/margarin.
Smaka av med salt och peppar.

Servera biffarna med såsen och moset!

Tips: mängden vätska i rödbetor kan variera och det kan vara olika svårt att krama ur vätskan. Om smeten till biffarna blir för “blöt” kan du alltid ha i lite mer potatismjöl eller lite havregryn för att göra den torrare vilket gör dem lättare att forma och steka.