Ingredienser
Potatismos
- 1 kg potatis
- 1 dl havregrädde 1 nypa salt
- en klick margarin eller smör
- ev vitpeppar
Rödbetsbiffar
- 3 dl kidneybönor, kokta
- 500 g rödbetor
- 2 msk potatismjöl 0.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar Olja att steka i
Löksås
- 2 st gul lök
- 2 dl växtbaserad grädde tex. havregrädde
- 2 tsk japansk soja
- salt, peppar
Tillagning
Skala potatisen och skär i stora bitar.
Koka i rikligt med saltat vatten tills de är mjuka.
Gör under tiden biffarna:
Skala och riv rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet.
Lägg i en skål och pressa ut vattnet (och häll av det).
Mosa kidneybönorna och blanda i.
Tillsätt maizena/potatismjöl och salta och peppra.
Forma till ca 8 biffar och stek på medelvärme ca 3- 4 minuter på varje sida.
Stek den tunt skivade löken på medelvärme tills de mjuknar.
Tillsätt grädde och soja, låt koka upp i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Gör potatismoset:
Mosa eller vispa potatisen till ett mos ihop med grädden.
Rör ned Smält smör/margarin.
Smaka av med salt och peppar.
Servera biffarna med såsen och moset!
Tips: mängden vätska i rödbetor kan variera och det kan vara olika svårt att krama ur vätskan. Om smeten till biffarna blir för “blöt” kan du alltid ha i lite mer potatismjöl eller lite havregryn för att göra den torrare vilket gör dem lättare att forma och steka.