Cachupa

Böngryta från KapVerde
Perfekt basmat för överseglingen. Håller sig länge, överkoka inte bönorna.
Till exempel till Stekt fiskfilé, stekt ägg eller hallomi. Eller som den är direkt ur kylboxen

Till åtta stora portioner behöver du:

4 dl svarta bönor
4 dl kidneybönor
3 dl svart/rött ris
2 lagerblad till bönkoket
2 vitlöksklyftor  till bönkoket

Blötlägg  bönorna i 10 timmar sedan koka dem sedan i ca 45 min tillsammans med lagerblad, samt vitlöksklyftor i vardera. Med tryckkokare, halvera tiderna.

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 färska tomater
1 röd färsk chili efter smak
2 Stjälkar selleri
1 sötpotatis
2 tsk japansk soya
2 tsk flingsalt
2 st grönsaksbuljong
1/2 dl raps/olivolja
10 st grönpepparkorn
…………………..
1 liten burk majskorn
1 röd paprika

Mortla grönpepparn med flingsaltet, hacka grönsakerna.
Hetta upp oljan i en wookpanna, fräs alla ingredienser fram till den prickade linjen, tills de är mjuka och väl tillredda.
Blanda i de kokta bönorna, de kokta riset och paprikan. Fräs på medelvärme ca 10-15 min. Lägg i majsen. Rör om väl och låt ligga och mysa till sig i wookpannan så smakerna utvecklas.